Puzzle picture


// Godnatt

Pusselbit

Sitter på bussen påväg hem från Borås.. På min vänstra handled sitter min nya tatuering.. En pusselbit som planerat. Jag är nöj, mycket nöjd.. Lagom stor och fint skuggad. Nu är jag märkt för livet. Och ja det gjorde ont... Inte lika farligt som jag trodde dock.. Men vissa partier var inte att leka med alltså. Man vande sig snabbt vid smärtan dock.. Blir nog en till inom en snart framtid...

Mamma säger att jag nog kommer behöva amputera bort min arm så småningom.. Med tanke på hur allergisk jag är mot allt. Eller ja min hud är känslig mot det mesta. Men svullnaden har gått ner fint redan och jag ska absolut inte klia, så det här ska nog gå bra :)

Av någon anledning vill inte bluethooth:en fungera just nu så bild kommer senare ikväll...

// Back to business

Tattoo

Pusselbit pusselbit pusselbit...

// Dags att gå upp


Retusch

Foto: Moa Gustafson, Redigering: Martha Gustafson (jag)

Övar mig på att retuschera porträtt.. Här har jag t.ex. tagit bort glans, påsar under ögonen, lite andra veck i ansiktet och gjort skarpare ögon på min lillasyster Matilda. Jag vill bli bra på att retuschera utan att det märks, om ni förstår vad jag menar. Det ska bli bättre men inte se konstgjort ut...

// Back to practice

Hurra hurra hurra...

...för mig idag! För jag fyller 25. Tänka sig!

På dagen idag har jag haft släktkalas... Massa gott fika blev det med morotskaka, bärpajer, bullar och småkakor. Snart blir det lite mys med familjen. Vi ska käka Porterstek (min favoritmat), med hasselbackspotatis och någon god sås. GOTT!!!

Sitter här i soffan och chillar lite med Matz gitarrspelande i bakgrunden.. Mysfaktorn är på hög nivå. Jag är mycket nöjd med dagen so far! Fått massa fina paket. Pengar och presentkort att spendera på Scandinavian Photo, smycken (halsband av Kivve, armband plus ring av Mamma och Matz och berlock till halsbandet av syskonen), champagneglas (Line - Kosta Boda, som jag samlar på) och blommor... Tack alla!


Fotot: Thomas Sabo's hemsida... Månadssten, vinge och äpple med pil...

// PORTER!


Verkligt?

Nu imorse hände det igen.. Jag hade en så sjukt verkligen dröm. Nu när jag är vaken så fattar jag självklart att det måste ha varit en dröm, men när jag väl ligger där i sängen och HÖR hur dörren öppnas och jag FÖRSTÅR att det måste vara Kivve som kommer hem så ÄR det verklighet. Jag verkligen KÄNNER hur madrassen trycks ner för att han tar sig upp i sängen och jag KÄNNER att han tar på mitt ben. Jag VET att det är på riktigt.

Det är först när en obehaglig känsla av att detta inte borde stämma som mitt medvetande förstår att detta omöjligt kan vara den "riktiga" verkligheten. Vad det än är som håller på mitt ben är inte Kivve för han ska vara i skolan. När jag får denna insikt så försöker jag med all in kraft att öppna ögonen för att de ska se att det faktiskt inte kan vara någon där trots att allt annat tyder på att det är det. Det går inte att öppna ögonen, hur mycket jag än försöker så är det något som håller mig tillbaka... Jag får verkligen kämpa upp dem! Sen när jag äntligen ser att det inte är någon där så återställs allt till den riktiga verkligheten (eller vad man ska kalla det). Det jobbiga är bara att så fort jag tillåter mig själv att slappna av igen så är den andra verkligheten där igen.. Och vad det än är som jag KÄNNER mot min hud och som jag HÖR bredvid mig är tillbaka. Den andra verkligheten...En dröm borde inte få vara så verklig... Man borde få vara medveten om vad som är dröm och inte. För just då så kan jag inte skilja på dröm och verklighet. För visst inser jag att allt bara är i mitt huvud.. att det är min hjärna som gör det verkligt. Men så fort jag börjar tänka på allt som inte syns men som antagligen ändå finns (så som spöken, demoner, änglar, onaturliga väsen och mörka/goda krafter) så är jag inte lika övertygad längre.

Jag vågar seriöst inte somna om... Jag vågar inte tillåta mig själv att slappna av.. För det är för verkligt för att inte tas på allvar. Detta har hänt mig flera gånger.. Ända sen jag flytta hemifrån (dvs från Söderkulla till Göta i Borås) första gången. Kan det ha något med att jag inte har min familj på plats? Till saken hör också att detta bara sker på mornarna när jag är själv. Kan det kanske då ha att göra något med den ytliga sömn man har då?

Idag var första gången jag kände DET (i drömmen tror jag det är någon jag känner, tills jag inser att så kan fallet inte vara) fysiskt mot min hud med... Så långt har det aldrig gått innan. Det började med att jag bara var säker på att dörren öppnades. Sedan gick det vidare till steg och vetskapen om att något var i rummet. Tillslut kände jag även hur madrassen trycktes ner som om någon tog sig upp i sängen. Efter ett tag hörde jag även andetag och ibland även tal.. Men imorse kände jag en hand mot mitt ben.. mot min hud.. Och det var på riktigt.

// Håller jag på att bli galen?


Natti

Foto och redigering: Martha Gustafson (jag)

// Sov gott

Kläder

Eftersom jag är student och inte rik så köper jag sällan kläder... Så några "dagens outfits" blir det sällan i denna bloggen. Men eftersom jag fick presentkort på H&M i julklapp så fick jag köpt ett fint linne för ett tag sedan. Tack Kivves föräldrar..


Och dessa kläder ska jag kanske beställa:// Handboll


Yes!

Ikväll är det Solsidan

Diverse

Bra att jag redan börjar bli dålig på att uppdatera..

Idag ska jag inte göra nästan någonting.. Se serier, äta mat och sedan ikväll ska jag gå ut med vännerna. Dexter, Pretty little liars, Arkiv X och Greys anatomy here I come.

Foto och redigering: Martha Gustafson (jag)

För er som undrar vad jag önskar mig i 25års-present så vill jag helst ha presentkort på Scandinavian photo. Många som har frågat så skriver ut det här.

Idag fyller Matz år med.. Grattis grattis grattis till honom :)

// Photo


Testar att mobilblogga lite bara...

2010-12-24_08_55 (MMS)

Testar att mobilblogga lite bara...


Mellandag

God morgon god morgon.. hör fåglar sjunga glatt godmorgon.. godmorgon i köööööööööööööör!!!!!!!!!
Ska godmorgon sitta ihop eller ej? Godmorgon eller god morgon?

Foto och redigering: Martha Gustafson (jag)

När bilarna kör förbi utanför hör man hur slaskigt och blött allt är... Graderna har stigit och snön har smällt. Kvar finns bara vattenpölar och äckliga ting (så som hundbajs) som tidigare gömt sig i snön. Idag är alltså en typisk mellandag.. Innan snön försvunnit helt, då det fortfarande kan vara halt och då vinterkängorna känns för varma men är nödvändiga. Mellandagar är tråkiga och onödiga.. Jag vill antingen ha snö eller ingen snö alls, inget mellanting. Men snart kommer det väl ny snö och så går allt om igen...

// Let it snow


First week

Då har skolan dragit igång igen.. Det kommer bli en hektisk förstaperiod verkar det som. Examensarbetet är i startfasen och den nya kursen "Teknikens tillämpning" innehåller ett väldigt tidskrävande projekt. Och tji fick vi som trodde att vi inte skulle ha någon tenta i denna kursen... För det ska vi tydligen ha ändå.

I veckan är akademien öppen tis-lör.. Tummen upp för det. Får se hur många dagar jag orkar/har råd/vill gå dit.. Men ett par gånger blir det allt. Ska ju jobba en av kvällarna med. Och två tummar upp för att Aka ska ha kvinnligt tema hela veckan med.. Så här ser schemat ut:

TUESDAY 18/1 21.00-02.00
No fee 21.00-22.00
Dj Amanda Berg + Dj Marielle Lázár
http://amandaberg.webblogg.se/

WEDNESDAY 19/1 21.00-02.00
No fee 21.00-22.00
Dj Qute
http://www.djqute.se/

THURSDAY 20/1 21.00-02.00
No fee 21.00-22.00
Dj Rebecca & Fiona
http://rebeccafiona.se/

FRIDAY 21/1 21.00-02.00
No fee 21.00-22.00
Dj Neroli Cannon from down under!
http://www.myspace.com/djneroli

SATURDAY 22/1 21.00-02.00
No fee 21.00-22.00
Dj Neroli Cannon from down under!
http://www.myspace.com/djneroli

Amanda Berg som ska dj:a imorgon är en tjej vars blogg jag följt sen flera år tillbaka.. Har alltid gillat hennes klädstil/ar. Hämtade ofta inspiration (kan tyvärr inte hitta hennes första blogg längre) på hennes blogg redan innan hon blev upptäckt för sin talang inom mode. Vet egentligen inte hur det kom sig att jag började läsa just hennes blogg, var nog bara en slump att jag hamna där en dag.. Men fast blev jag! Så nu ska det bli kul att även få höra henne spela och se ifall jag kanske kan fastna även för hennes musiksmak.


// Snyggt hår har hon med

Energi

Nu är julsakerna uppe på vinden igen både i Jönköping och Borås.. Passade även på att bära upp lite andra saker som bara tog onödig plats. Fick nästan lite vårkänslor då jag greja trots att jag inte gjorda några stora förändringar.. En känsla av nya och bättre tider. Jag fick energi och en längtan till den påbörjade terminen. Ork att ta tag i allt som komma skall.. Skönt!

Här på söderkulla har vi nu på kvällen burit ner allt från vinden till tv-rummet på övervåningen. Det skall rensas, slängas, säljas, sparas, packas om och sorteras... Ni skulle bara veta hur det ser ut i tv-rummet nu... Vi har så enormt mycket saker.. FÖR MYCKET saker.. Så detta var behövligt.. men samtidigt väldigt ambitiöst av oss.

Foto och redigering: Jag

// Ljusare tider


6 månader

Igårkväll firade jag och Kim-Ove ett halvår ihop. Han hade lagat mat medans jag var på KUG-möte (Kockar Utan Gränser).. Det blev kyckling, kroketter och Jensens pepparsås.. Och till efterrätt blev det kladdkaka med glass. En väldigt lyckad 6 månaderskväll alltså (egentligen blir det ett halvår den 17:e). Nu sitter jag här med Vänner på tv:n och Kim-Ove vid spisen stekandes pannkakor.. Mys!

// One word: Underbart!

Önskningar

Den 29:e Januari blir jag 25 år.. Woho! Det är väl egentligen sista gången man firar sådär på riktigt (om man bortser från 30, 40, 50.. osv). Antagligen sista gången man får riktiga födelsedagspresenter med.. Så man borde nog önska sig något lite större, något lite mer märkvärdigt än presentkort på Gina eller sin favorit foundation. Men ändå kan jag inte komma på något annat än krimskrams.

Ooookej om jag får önska mig vad jag vill utan rim och reson så kan jag absolut komma på en hel radda med önskningar.. Så som att slippa ta studielån sista terminen, resor lite varstans, en hund, att skolan ger mig och mina vänner "Singapore-platsen" till hösten.. Hade varit rätt gött att slippa snåla, spara och vrida och vända på varenda liten krona i slutet av varje månad med (nej där ljög jag allt lite.. Är ju så hela månaden). Så om någon med oändligt mycket pengar och inflytande över utbytesplatserna på JTH skulle vilja ge mig ett par presenter på min 25års-dag så tackar jag absolut inte nej.

Jag tar och önskar mig lite sällskapsspel istället.. För skratt och skoj med vännerna/familjen är något jag absolut önskar mig mycket av :)

Rappakalja önskar jag mig med.. nästan mest.. Bara så ni vet ;)


// Natti

Läsvärt: ”Vilken ung människa vill bli en medelmåtta?”

Frilansjournalisten och debattören Hanna Fridén kritiserar Veckorevyns "Size Hero"-utvik


Veckorevyns redaktion slängde nyligen av sig kläderna i tidningen som en del i deras Size Hero-kampanj. En kampanj för att motverka ett anorektiskt ideal och få unga kvinnor att inse att de inte behöver svälta sig själva.

De ville visa upp vanliga kvinnors kurvor. Stora bröst, små bröst. Stor rumpa och pösig mage. Det var modigt.

Om du kastar kläderna som kvinna så kommer du att granskas med lupp såväl fysiskt som psykiskt.

Folk kommer tycka att du gör dig till ett objekt och genast reducera ditt värde på grund av att du blottade det heligaste, det viktigaste: en kvinnas kropp.


Men hjälper det här unga kvinnor med ätstörningar? Kanske kan det hjälpa folk att inte skämmas för sin nakenhet, att ett komplex man dras med inte är avgörande för kärlek.

Det kan hjälpa i en diskussion som rör objektifiering och kvinnans nakenhet och sexualitet.

Men har det med anorektiska ideal att göra?

Det här är en modell som ofta används när man talar om unga kvinnors problem med ätstörningar. Man tar för givet att tjejerna inte vet hur en vanlig kvinna ser ut, och att hon kan vara älskvärd.

Det förmodas att de är blinda, och i stället för att skifta fokus från kroppen gör man samma fel varje gång: unga kvinnor, ja kvinnor överhuvudtaget, tänker enkom på kroppen och således är kroppen också den enda boten.


Det är sant. Kvinnor tänker mycket på sina kroppar. Därför är ätstörningar ett stort, och ständigt växande, problem i Sverige.

Man bör titta på modellindustrin och göra något åt att så många modeller faktiskt lider av sjukdomar. Modebranschen talar om naturligt smala och sunda modeller, men har du någonsin hängt backstage på Berns under modeveckan så vittnar de spystinkande, igenproppade modelltoaletterna om annat.


Men det är bara att inse att skälet till varför kvinnor i så stor mån faller in i sjukdomar som rör kroppens utseende inte bara har med ett skadligt skönhetsideal att göra, utan främst har det att göra med att vi kvinnor alltid får höra att kroppens utseende är det viktigaste – även när man, paradoxalt nog, vill propagera för att det inte ska spela någon roll!


Killar som övertränar och äter steroider skulle man aldrig behandla genom att visa upp en 35-någonting kontorskille med soffpotatismage.

TITTA PÅ HONOM! DU KAN VA PRECIS SOM HAN! DET ÄR OKEJ!

Nej, han vill inte vara som han, oavsett hur många det är som tycker att det är okej.

En tjej som svälter sig själv ser inte på ”vanliga” kvinnor som något attraktivt heller. Men de ser modeller, de ser alla vackra kvinnor överallt och de ser vad som krävs för att lyckas med att vara en populär kvinna och alltså en lyckad individ i samhället.

Människor vill vara lyckade. Men vad som gör dig lyckad som individ är olika beroende på kön och kultur.

 

 

Jag hade ätstörningar i sju år. Vet ni en sak som motiverade mig? När man visade upp bilder på vanliga kvinnor.

Varför skulle jag vilja vara en medelmåtta? Jag ville vara bäst!

Den här viljan drev mig så långt att jag så länge trotsade vår starkaste biologiska drift.

Så vad fick mig att börja äta och bli frisk? Jag hade en bättre period och fick energi nog att kanalisera de här drifterna i riktningar som var mycket mer givande än att kunna glänsa med den tunnaste kroppen i sällskapet. Det var inte längre min kropp som var avgörande för om jag var lyckad eller inte.


Varför ser vi inte magasin uppmuntra kreativitet? Varför står det aldrig om hur härligt det är att sparka en boll och vinna en match i fotboll? Varför står det aldrig om hur fantastiskt det är att åstadkomma något stort och tävla i något annat än vikt?

Kroppen är det enda som är socialt accepterat att kvinnor tävlar inom och för att motverka detta försöker vi inte uppmuntra kvinnor att tävla inom något annat, utan vi presenterar medelkroppar.


Tjejer som får ätstörningar är inte viljelösa individer med bristande insikt om verkligheten. En tjej som hoppar över måltider gör det inte för att se ut som sin mamma, sin lärare eller kvinnan i kassan på Ica.

Kanske hjälper det några, men de flesta får riktlinjer för hur de absolut inte vill leva sina liv. För kroppen är, bevisligen, enligt vår kultur det viktigaste för en kvinna i alla lägen vilket de här kampanjerna bekräftar.

I stället för att flytta fokus bort från kroppen så försöker vi utrota driften att lyckas.

Och ärligt talat, vilken ung människa sitter och tänker: ”När jag blir vuxen vill jag bli en helt vanlig medelmåtta.”

 

Hanna Fridén


För den som är intresserad finner ni Veckorevyns svar i form av en debattartikel här: Size Hero


trong>Dags att aktivera mig

Sitter och väntar på bilen.. Ska strax ner till stan och luncha med ett par syskon. En vecka kvar av ledigheten. Ska försöka vara lite mer aktiv de sista dagarna nu än vad jag varit de senaste veckorna. Kanske till och med klämmer in en eller ett par träningspass om lusten faller på..

Foto och redigering: Jag


// Mot stan


Rastlöshet

Har varit ledig från skolan nu sedan den 19:e december så kanske är det rastlösheten som talar i och med skapandet av denna blogg. Men jag ska allt ge bloggandet en andra chans. Min förhoppning är att inläggen ska vara tänk- och läsvärda, vackra och varierande (en bra blandning av bild och ord helt enkelt).

Foto och redigering: Jag


// Nytt år, nya förhoppningar, ny blogg..RSS 2.0