Ost-, skink-, broccoli- och champinjonspaj
Foto: Martha Gustafson (jag)
Ingredienser (stor form)
5 dl Vetemjöl
2 krm salt
200 g smör
3 msk vatten
250 g riven Wästerbottenost
3 dl strimlad skinka
4 st brockoliknippen
6 st champinjoner
6 st ägg
6 dl mjölk
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 200 grader och smörj en form med lite olja. Lägg i mjöl, smör och salt i en bunke (om du inte har en matberedare förståss). Blanda och knåda ihop ingredienserna (det är lättast att använda händerna). Tillsätt vattnet och blanda tills det blir en degklump. Ta upp degen tryck ut den i formen (det är egentligen meningen att man ska låta degen vila i kylskåpet först, men sådant orkar/hinner jag aldrig med). Picka degen lätt med en gaffel och förgrädda sedan pajskalet i ca 10-15 minuter.
Medans pajskalet är i ugnen så stek champinjonerna en aning i stekpanna med lite olja. När pajskalet är klart så strö ut lagom stora bitar av både broccoli och champinjoner i formen. Strö sedan över skinkan och osten. Häll sedan äggstanningen över ingredienserna och grädda pajen i ca 40 minuter, tills äggen stelnat.
Äggstanning: Blanda äggen, mjölken och fri mängs av salt och peppar i en bunke... Klart!
// Ät och njut!
Kommentarer
Trackback